Lancering streekplatform voor regionale voedselproductie in de Vechtstreek

Presentatie van Lekkers langs de Vecht met Joost van Sitchting Groen en de klimaatubrgemeester van Maarssen voor de routekaart

Lancering streekplatform voor regionale voedselproductie in de Vechtstreek

Lancering streekplatform voor regionale voedselproductie in de Vechtstreek 785 953 Stichting Groen!

Elke dag zijn meer dan 130 boeren en tuinders in de regio bezig met ons eten. Op de Avond van de Korte Keten op 23 oktober waren bijna dertig van hen, samen met 30 lokale horecaondernemers, supermarkten én betrokken burgers bij de start van een nieuw streekplatform dat als doel heeft om lokaal eten in de Vechtstreek en innovatie in het voedselsysteem te stimuleren.

Tijdens de informatieavond gingen de deelnemers, onder leiding van streekgenoot Huibert de Leede, in gesprek over wat de bijdrage van lokale voedselketens is aan zowel nieuwe verdienmodellen voor onze boeren als de regionale duurzaamheidsopgaven. Deze eerste avond is georganiseerd door Huibert de Leede, de Gebiedscoöperatie Stichtse Vecht en Stichting Groen! en werd mogelijk gemaakt door de Gemeente Stichtse Vecht.

Lekkers langs de Vecht
De avond werd afgetrapt met de lancering van de routekaart Lekkers langs de Vecht, die in samenwerking met Stichting Groen! is ontwikkeld. Op deze kaart van de Vechtstreek staan de eerste 20 koplopers die lokaal eten produceren in onze regio. Deze kaart werd feestelijk overhandigd aan klimaatburgemeester Martine Kruiswijk.

Nieuwe manieren van samenwerken
Vervolgens kwamen diverse experts aan het woord, zoals Chris Sant van Boulangerie Chris in Loenen. Hij liet zien dat je met graan uit Oud Zuylen ouderwets lekker brood kan bakken. Experts op het gebied van financiering en logistiek lieten inspirerende voorbeelden zien van nieuwe manieren van samenwerken. Dat de sfeer en inspiratie er goed inzat, bleek tijdens de borrel! Er werd tot bijna middernacht nagepraat over de mogelijkheden die Korte Ketens kunnen bieden.

Deze eerste avond van het nieuwe streekplatform stonden vooral aanbod en productie centraal. De komende tijd zullen alle partijen beide partijen zich ook gaan richten op afnemers zoals koks, restaurateurs en inkopers. Kortom, dat smaakt naar meer.